Big P.  spreekt: BWM; echte supporters?


Het is alweer een tijdje geleden dat er in de Ultra een brief is geplaatst door ene willy wonka. Nu hebben wij voltallig besloten om geen aandacht te geven aan deze ingezonden brief. De inhoud was namelijk van zo een bedenkelijk niveau dat wij het niet de moeite vonden om te reageren. De Ultra is echter toch een blad dat door vele supporters wordt gelezen en daarom willen wij, via deze eerste internetcolumn op onze eigen site, onze reactie plaatsen. Het is wellicht mogelijk dat andere Graafschapsupporters een verkeerd beeld van ons hebben gekregen.

Door willy werd er even glashard beweert dat wij allen nog geen drie jaar geleden fan waren van een top drie club. Verder wist hij te vermelden dat wij puur en alleen voor het randgebeuren naar het voetbal komen. Ook vond hij het dat wij arrogant zijn, omdat wij van de Spinnekop vertrokken zijn. Dit omdat wij ons, volgens hem dan, te groot zouden voelen. Dit zijn de drie hoofdpunten die hij uiteenstippelde in zijn brief. Nu zullen wij deze eens punt voor punt behandelen.


Fan van een top drie club?

Als je als klein jongetje (of meisje) ergens in Nederland ter wereld komt, dan is het vaak gebruikelijk dat je voor een van de drie topclubs bent. Papa en/of mama is/zijn vaak voor Ajax, Feyenoord of PSV. En dan meestal voor Ajax of Feyenoord. Dit omdat zij het mooiste voetbal spelen, de beste en grootste aanhang hebben, in dat mooie stadion spelen en zij zijn, niet geheel onbelangrijk, het meeste in het nieuws. Voor een andere club, dan een van de drie, ben je meestal als je in de stad zelf of in de regio geboren bent.

Verder speelt het vaak mee dat je voor de club bent waar je het eerste naar toe gaat. Als je als zes jarig hummeltje aan de hand van papa mee mag naar het voetbal maakt dat een grote indruk op je. Tussen duizenden mensen, met je net van papa cadeau gekregen sjaaltje, naar het voetbal kijken is tenslotte een prachtige enerverende ervaring. Als je dan een, twee of drie dagen later op maandagochtend in de groepskring op de basisschool mag vertellen wat je van het weekend hebt gedaan zitten de rest van de jongens aan je mond gekluisterd. Jij bent de man en meteen verliefd op de club waar je net je eerste echte wedstrijd hebt gezien.

Hoe zit dat nu bij de B.W.M. dan? De meeste van ons zijn in Doetinchem zelf of in de regio geboren. Hierdoor zijn zij eigenlijk ook automatisch voor De Graafschap geworden. Dat zit hem in het bloed. Een gedeelte, en dan hebben wij het er over drie om precies te zijn, hoort tot de jongetjes die via papa of mama bekend zijn gemaakt met een van de drie topclubs. Dit door alleen maar bijvoorbeeld thuis het woord ‘Feyenoord’ te horen of als eerste in het Philips stadion een wedstrijd van PSV te hebben gezien. Dat kan een kind niet kwalijk genomen worden. Gelukkig zijn deze B.W.M.-leden tot inkeer gekomen doordat zij hun ‘fout’ ingezien hebben, omdat zij werden geconfronteerd met ons prachtige cluppie. Inmiddels is elke B.W.M.’er in hart en nieren een Graafschapsupporter. Diegene die als laatst de ‘overstap’ heeft gemaakt, heeft dat vier jaar geleden gedaan. Never nooit geen drie dus zoals willy beweert. En al helemaal niet dat een B.W.M.- lid op dit moment nog voor een top drie club is!


Komen wij alleen voor het randgebeuren?

Sinds de oprichting van de B.W.M. hebben wij al flink van ons laten horen. Met een goed lopende internetsite als basis zijn al meerdere acties gemaakt en meerdere sfeerverhogende attributen het stadion binnengesmokkeld. Wij herinneren u aan de actie op Woudenstein  (combi=kut, B.W.M.=overal), de vele fakkels die wij reeds hebben afgestoken, het grote doek op vak 15 waar wij aan mee hebben geholpen, een ‘bommetje’ her en der om de vlam weer eens in de pan te laten slaan, meerdere spandoeken die zijn gemaakt (onder andere om kritiek te uitten op de club), het spandoek op de Veldhoek, de veertig kaarten die wij hebben geregeld voor Excelsior-vakken bij de promotiewedstrijd, de 100.000 klapper bij de promotiefeesten en (vooral niet te vergeten) de vele, vele wedstrijden die wij als B.W.M. hebben bezocht. En vooral dat laatste laat zien dat wij tot de echte supporters van De Graafschap behoren. Er zijn er tenslotte niet zoveel die alleen of als groep alle wedstrijden van De Graafschap bezoeken!

Willy beweerde in zijn brief dat wij alleen voor het randgebeuren komen. Als je met een eigen groepje in een of meerdere auto’s naar Kerkrade, Roosendaal, Alkmaar of Heerenveen (2002-2003) rijdt kom je echt niet puur en alleen voor het randgebeuren beste willy. In bijvoorbeeld Roosendaal valt sowieso weinig te beleven op dat gebied! Heb jij ooit wel eens van het woord gezelligheid gehoord? Met een groepje een voetbalwedstrijd bezoeken is altijd weer een feest op zich. Ondanks de slechte resultaten nemen wij wel weer de moeite om te gaan daar waar andere besluiten om thuis te blijven. Dat dit naast het voetbal ook voor een stukje gezelligheid is maakt verder niks uit.

Nu zullen wij niet onder stoelen of banken steken dat het randgebeuren inderdaad een bepaalde positie bij ons heeft ingenomen. Maar om nou te zeggen dat wij alleen daar voor komen is een compleet verkeerde constatering.


Te groot voor de Spinnekop?

Als je als supporter al jaren naar De Graafschap gaat en daarvan de meeste op de Spinnekop hebt gestaan is het uiteraard vreemd dat er besloten is om op vakkie 22 plaats te nemen. Dit komt echter door een heel simpele reden: een groot gedeelte op de Spinnekop haalt de leeftijd 16 niet eens! Doordat deze puberale jongetjes het nodig vinden om negentig minuten lang het uitvak uit te dagen en er niks aan gedaan wordt is bij ons de lol er rap van afgegaan. Met uitdagen is niks mis vinden wij persoonlijk, maar laat je gezicht dan ook voor of na de wedstrijd zien. Dat is het hem juist. Vroeg het stadion in en na afloop snel de trein in of op het fietsje naar huis. Wel de boel opfokken, maar niet het karwei afmaken.

Omdat hier niets aan gedaan kon worden, i.v.m. sv’tjes die dan wellicht zouden worden uitgedeeld, werd besloten om met een goede groep naar vak 22 te verhuizen. Een vak waar wij geen last meer hebben van irritaties op het gebied van het uitdagen van het uitvak door ‘kleine’ kinderen. Een vak waar wij lekker onderling kunnen ouwehoeren. Het is jammer dat het op deze manier heeft moeten gaan, maar het is niet anders.

Dus beste willy w.! Wij hebben totaal geen idee waar jij al jouw ongefundeerde kritiek vandaan haalt en wij snappen het al helemaal niet dat je er een brief over hebt geschreven. Maak jezelf eens bekend bij ons. Misschien dat wij eens van gedachten kunnen wisselen.

Dat de Ultra hem geplaatst heeft getuigt ook van weinig klasse. Een blad waar wij aan mee hebben geholpen d.m.v. onze columns en zelfs een keer het in elkaar zetten van een editie had deze ongefundeerde brief NOOIT geplaatst!